„В нашата Конституция разделението на властите е прокламирано, но не е доведено докрай. Ние предлагаме народът да реши каква да е формата. Конкретното решение многократно го казахме. Това, което смятам, че е най-доброто, е президентът да посочва министър-председателя, а той, от своя страна, да определи кабинет, който да мине през вот на доверие в Народното събрание“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ кандидат-депутатът от „Има такъв народИва Митева.

Тя уточни, че президентът ще определя на коя партия да даде мандат без значение кой спечели изборите.

Според нея промените към даване на по-големи правомощия на президентската институция ще доведат до по-голям баланс между властите.

Коалиционните отношения

„Аз смятам, че Има такъв народ е надежден партньор, на който действията са предвидими. Няма случай, в който да сме обещали нещо и да не сме го изпълнили. Сигурно на някой не му е харесало, но мисля, че това, което направи ИТН е показателно как трябва да се води политика. Хората искат личности. Не смятам, че натискането на бутон трябва да продължи да бъде правило. ИТН не излъга никого“, подчерта Митева.

„Аз бях от малкото, които до последно се борих да има кабинет с третия мандат, но осъзнах, че е по-добре да идем на избори. Виждах, че когато се казва нещо и се търсеше правилното решение, срещах преграда“, добави тя.

„Няма как да има вот на недоверие срещу министър-председателя и след това да кажеш, че искаш след това отново с него. По отношение на Асен Василев ние казахме, че сме склонни да го подкрепим, но той отказа разговори с нас. Той реши да купува депутати, да тръгне по недемократичен път“, посочи Митева и допълни, че и Корнелия Нинова, председател на БСП, също е отказала да подкрепи Кирил Петков за премиер.