„В сряда госпожа фон де Лайен изкара на преден план важността на това България и Румъния да бъдат част от шенгенското пространство. Митът, че Шенген е в пряка връзка с опазването на външните граници, не е до там верен. Видя се – включително и от нейното изказване, че България се справя сравнително добре, да не кажем и много добре с управлението на външните граници, които са и европейски граници“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

„Механизмът за сътрудничество и проверка за България вече не съществува. Много пъти сме казвали, че той е несправедлив. Мнението, че той трябва да бъде непосредствено свързан с приемането на България в Шенген вече не е релевантен, той не стои на дневен ред", посочи той.

"Това е още един аргумент да впрегнем всички политически и дипломатически усилия в името на това да потърсим подкрепа от държави, които не подкрепят. За да може много аргументирано да се отиде и във Виена и в Хага, за да се каже, че така не може да се продължава. Съюзът ще бъде много по-консолидиран, ако България и Румъния са там“, каза Кючук.

Какво още коментира той - чуйте във видето.