„Мисля, че някои от мерките на правителството ще стигнат много бързо до своите адресати – като тези 50 лева за пенсионерите или в помощ на социалните и здравните работници, където положението не е добре. ЩЕ стигнат бързо до своите адресати – 50 лева за пенсионерите. Въпросът е социалните мерки да се балансират с мерки за възстановяването на бизнеса, а там нещата вървят по-бавно и куцат“, заяви икономистът Георги Ангелов от Институтът за пазарна икономика.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има програми в подкрепа на малкия и средния бизнес, но там много бавно става оценяването и до получаването на парите минават месеци. Това бяха мерки приети още април и май, а сега сме юли и все още малка част от фирмите са получили парите“, каза Ангелов, според когото „няма смисъл да се правят нови програми, без да сме усвоили старите“.

Снимка: btvnovinite.bg

Неговият колега Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика обаче не вижда смисъл социалните мерки на правителството са неправилно насочени, защото доходът на пенсионерите е фиксиран и няма да бъде засегнат, а тези 50 лева са „предизборна мярка“ и няма да оправят тяхното положение с доходите, за което е нужна пенсионна реформа.

Според Ангелов бизнесът се нуждае не само от финансова помощ, но правителството трябва да му осигури и нужната инфраструктура, за да работи и даде пример с индустриалните паркове, изградени в други страни, където инвеститорите идват и направо започват да работят, защото имат свързаността с електропреносната мрежа и другите ресурси, необходими за производствата им.

Снимка: btvnovinite.bg

Георги Вулджев заяви, че подкрепя намаляването на ДДС върху бирата и виното като „адекватна мярка“ част от намаляването на данъчната тежест върху бизнеса и вижда в него съпровождаща мярка на намаления вече данък за ресторантите.

Въпреки кризата с коронавируса, „ние продължаваме да трупаме мазнинки“, каза Георги Ангелов, който не е за безконтролно харчене от бюджета, но отбеляза, че именно затова се спестява в добрите дни, за да имаме пари в тежки времена.

Какво казаха двамата икономисти за влизането на България в „чакалнята за еврото“ и крие ли то рискове, гледайте във видеото.