Лидерът на БСП Корнелия Нинова не е в Лисабон на конгреса на ПЕС, защото българските социалисти сме срещу 3 резолюции, които ще се гласуват там. Това обяви в предаването „Лице в лице” по bTV Христо Проданов от БСП.  Той посочи, че едната такава резолюция е за равенството между половете, а другата за миграцията. Според Проданов, Нинова има ясна и остра позиция срещу тези резолюции и е по-добър вариант, че не участва във форума.

По темата за проверката на магистралите, поискана от БСП, Христо Проданов отбеляза, че според него от АПИ са посочили,  че ще направят всичко, за да не се осъществи. Той припомни, че в Доклад на държавния департамент на САЩ е отбелязано, че корупцията е свързана именно с големите инфраструктурни проекти.

Днес в Народното събрание премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на БСП за новата агенция за безопасност на пътя. По тази тема Христо Проданов  обяви, че има 11 институции, които споделят отговорността за пътна безопасност, както и че липсва координационен механизъм, който да ги свързва, и затова е необходима нова агенция. Той обясни, че управляващите предлагат да се създаде орган от 39 човека, който да координира работата между различните министерства. Според него няма изисквания какви да бъдат профилите на тези хора, но от Министерски съвет има 3 страници за външните експерти, които ще бъдат привлечени към тази комисия. Проданов посочи, че се страхува, че това ще бъде поредното харчене на пари без резултат.

„В момента също има такава комисия, която е към Министерски съвет. Тя се състои от всичките заместник-министри на съответните министерства, които имат компетенции по въпросите, свързани с безопасността на движението и намаляване на жертвите по пътищата, и тя се оглавява от МВР. Но в крайна сметка явно тя не върши никаква работа. И сега сменянето й с някакъв друг орган така чисто административно, без да има заложен план за това какво очакваме от този орган, какви задачи му поставяме с конкретни числа, за да знаем с колко ще намалим жертвите по пътищата, и всичко останало, с което е свързана неговата работа. Ние не сме съгласни така на сляпо да подкрепяме такива решения“, каза зам.-председателят на ПГ на БСП.