БСП не са доволни от отговора на Агенция „Пътна инфраструктура” на искането за проверка на строителството на отсечки от магистралите.

„Получихме отговор от АПИ на нашето искане за проверка на строителството на някои отсечки от магистралите в България. Този отговор е опит да ни се хвърли прах в очите и случаят да се замете. В него има неверни твърдения“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

В началото на ноември БСП настоя за независима техническа екпертиза за качеството на пътищата и магистралите у нас. Елена Йончева, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искането си в Агенция „Пътна инфраструктура”. Причината за това е автобусната катастрофа край Своге през август, при която загинаха 20 души.

Днес лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че е абсурдно да не може да се направи проверка на вече построен път. В отговора на АПИ се твърди, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството, но не и когато пътят е приключен, добави тя.

За нас също така е неприемливо и твърдението, че такива проверки трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя, т. е. строителят да проверява сам себе си, добави тя.

Според социалистите е неприемливо опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема, и няма да предложат такива. От БСП настояват експертизата да бъде извършена от независима европейска лаборатория, която досега не е оперирала в България.

БСП ще посочи конкретните точки от пътищата и магистралите, от които да бъдат взети ядките за експертиза, обясни говорителят на партията Елена Йончева. Относно възражението на АПИ, че не може да се направи проверка на вече построен път, тя отбеляза, че след получаване на Акт 16 няма никакво законово основание, което да забранява извършването на техническа експертиза.