Бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката. Това заяви бизнесменът Христо Ковачки в предаването „Лице в лице“ в отговор на обвинението на  председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че той препродава на рекордни цени тока за индустрията.

Снимка: btvnovinite.bg

Енергийният бос заяви, че не се занимава с вноса на боклук от Италия.

„Гледах днес г-н Домусчиев как поиска оставките на ръководствата на БЕХ, ТЕЦ „Марица-Изток“ 2 и Енергийната борса. Доста ултимативно беше това – в противен случай оставката на министъра на енергетиката. За мен това поведение е доста странно, защото не смятам, че бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката“, посочи енергийният бос.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му е недопустимо да го обвиняват, че цената на електроенергията в Германия е едно евро, а у нас – 63 евро.

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Причината е проста, в момента зимата е топла, колкото по-топла зима, толкова повече ветрове – около Германия има много силни ветрове, в резултат на което цената на електроенергията в  неделя беше около 1 евро. В България нямаше вятър, нямаше слънце“, уточни Ковачки.

Снимка: Ладислав Цветков

Той добави, че не трябва да се правят изводи за енергетиката на фона на един ден. В студиото той показа графика от миналата година за цената на тока на енергийните борси, според която у нас сумата е най-ниска в региона – 47,46 евро.

Ковачки показа и анализ на „Евростат“ за цената на тока за бита. Той обясни, че у нас цената на електроенергията е ниска заради таксите. При същото изследване, само че за индустриалния ток, цифрите показват, че България отново не е сред държавите с висока цена.

Снимка: Ладислав Цветков

„Политиката на правителството води до ниска цена на електроенергията за бита, а цената за индустрията е малко по-висока. Няма как двете цени да са еднакви. Няма как нашите индустриални потребители да се оплакват, че цената е незаслужено висока. Техните претенции са смущаващи, отношението към енергетиката застрашава националната сигурност“, посочи той.

Христо Ковачки заяви, че упреците за „чадър“ от държавата са некоректни, защото част от тях са собственици на ВЕЦ-ове и ВЕИ-та, като това е признак за конфликт на интереси. „Ние сме в глобален енергиен пазар и всеки може да се възползва от правилата му. По никакъв начин не трябва да се опитваме, че някой може да монополизира пазара“, коментира той.

Снимка: Ладислав Цветков

Бизнесменът каза, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него (б.р. по документи той не е собственик) и обвиненията на индустрията. Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, защото те са полезни.

„Въглищата са горивото на миналия век, в следващите 5-10 години ще изчезнат от пазара в Европа. Логично е всички компании, които се занимават с въглища да помислят как да ги редуцират. Истината е, че трябва да се премине към по-екологични горива – газ, биомаса, RDF“, коментира въвеждането на „Зелената сделка“ в Европа.

Снимка: Ладислав Цветков

По отношение на вносния боклук от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове, Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

„Мога да консултирам всеки как стават тези доставки, това е алтернативно гориво, което трябва да се използва за в бъдеще“, заяви той и допълни, че има сключена сделка със Столична община да се изгарят отпадъци в два ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ Сливен, но той е бил само консултант при контракта.