Заповедите, заради които беше възобновено дело срещу мен, са абсолютно рутинни и безсъдържателни за вътрешноведомствени процеси. При тях няма обществени поръчки и разходи. Никой не твърди, че е настъпила вреда, никой не ги обжалва, никой не ги оспорва.

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов, срещу който Софийска градска прокуратура възобнови дело преди дни. Той бе разследван за това дали е сложил подписа си под 4 заповеди, издадени от него, докато е бил министър.

За „Лице в лице“ той коментира, че още през 2015 г. е потвърдил, че подписите са негови и е готов да съдейства. По думите му проверката е дошла след подаден до прокуратурата сигнал от организация „План Б“.

Иванов уточни, че две години по-късно прокуратурата съобщава, че предварителната проверка вече се е превърнала в досъдебно производство. През това време той подчерта, че не е викан за разпит“

„Докато бях министър задействахме 9 дисциплинарни производства срещу знакови магистрати, които, според нас, определяха лошия имидж на българското правосъдие. Сред тях беше едно лице – Петър Петров – Петьо Еврото. По същото време възникна и „План Б“, която започна яростно да атакува мен, екипа ми и моите позиции“, подчерта той.

„5 години прокуратурата се хаби с това да сравни 4 подписа. Хайде сега да сравним със 700 млн. щета от хазарта и бизнеса на Васил Божков с 0 лв. щета.“, изтъкна Иванов.

По думите му финансовият министър Владислав Горанов, който е назначил два състава на Комисията по хазарта, отказва да поеме отговорност.

„Излиза кореспонденция между него и Божков, като нейното значение не е в това, че Божков твърди, че е вярна, а фактът, че написаното много плътно съвпада с действията на Комисията“, подчерта той.

Според него появата на главния прокурор Иван Гешев по Националната телевизия и обявяването му, че няма да се занимава със случая, е сложила край на моралния му мандат.  

„Горанов се крие от отговорност и прокуратурата го пази. Това е най-краткият морален мандат на главен прокурор“, допълни Иванов.

Вижте цялото участие във видеото!