Изглежда, че сме близо до финала (б.р. постигането на коалиционно споразумение), но тъй като се води сложен процес на двустранна база от мандатоносителите, не мога да кажа точно колко близо сме. Надявам се съвсем скоро страната да има правителство.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Тази конфигурация ще бъде трудна за действие, тя трудно ще възпроизведе безпроблемно функциониращо управление, трябва да сме готови за това. Но тя решава няколко много важни неща. Първо, България най-накрая да има управление. Второ, това управление да бъде базирано на едно структурирано мнозинство и да не разчита на гласовете на ГЕРБ и на ДПС, това е начинът те да бъдат оставени в „политическа изолация“, защото са носители на най-високата концентрация на корупция. Трето, управлението ще бъде обединено около необходимостта за рестарт на съдебната власт“, добави той.

По думите му шансът това да се случи в следващата година е важна причината от ДБ  да подкрепят това мнозинство.

„За съжаление, КПКОНПИ изглежда като добро място, откъдето да се започне този рестарт. Отказвам да бъда министър, защото мисля, че при толкова сложна коалиция е добре политическите лидери да направят крачка встрани“, заяви още Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.