Преговорите за коалиционно споразумение за управление са на финалната права. Вицепремиерите в бъдещото правителство ще са петима. По един от "Има такъв народ", БСП и "Демократична България" и двама от "Продължаваме промяната".

Асен Василев ще е вицепремиер и финансов министър, наречен "супер министър" в авторитетното издание "Шпигел" от номинирания за премиер Кирил Петков.

Калина Константинова ще бъде вице с отговорност за ефективното управление.

Гроздан Караджов ще е вицепремиер от името на "Има такъв народ", Корнелия Нинова от БСП и Борислав Сандов от "Демократична България".

Най-вероятно всяка партия от коалицията ще има съветници във всяко министерство, за да се избегне „партиен феодализъм“. „Всяка партия има вице, плюс има вице,  който реално ще се занимава с ефективното управление“, уточни Василев.

„Надяваме се преди края на седмицата коалиционното споразумение да бъде подписано. Идеята е правителството да се конституира максимално бързо“, посочи Василев и не изключи варианта да отидат при президента Румен Радев с готов състав на Министерския съвет. 

Снимка: btvnovinite.bg

Всички партньори в коалицията са получили снощи последния вариант на споразумението и се очаква днес да го финализират, включително и с помощта на юристи. 

„Две думи или два текста трябва да бъдат променени, за да звучат по-точно и по-коректно“, обясни Любомир Каримански от ИТН.

Всички формации потвърдиха, че ще получат и вицепремиерски постове  като гарант за справедливо разпределение на властта.

„Това гарантира на този етап едно нещо – управление, което да не зависи  от ГЕРБ и ДПС това е много важно, всичко останало ще бъде много трудно, аз няма да хвърлям розов прах“, коментира Христо Иванов от ДБ.

Най-вероятно Надежда Йорданова ще бъде номинацията за правосъден министър на ДБ, Борислав Сандов - вицепремиер за промените в климата и министър на екологията, а Божидар Божанов - министър на електронното управление.

 

 

От ДПС обаче за пореден път напомниха, че искат да участват в новите политически процеси. „Ние не поставяме червени линии, ние сме хора диалогични, разбираме от управление, тази промяна, която се очаква – няма да се случи, няма как да се случи без ДПС. Ние предпочитания към имена нямаме“, заяви Рамадан Аталай от ДПС.

Попитан дали ще гласува за новото правителство, Делян Пеевски отговори: „Питайте нашия председател. От БСП не бързат да свикат Националния си съвет преди окончателния  вариант на договореното.

Днес партиите си стиснаха ръцете всяка да изпрати по един съветник в министерство, което не контролира, за да се избегнат опасността за феодализация на ведомствата.