"Мечтата на ИТН е да вземат трети мандат, да съставят правителство и да настъпи моментът на великата историческа справедливост, но нека ГЕРБ и ДПС да излязат и да кажат, че застават зад такъв кабинет." Това коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов в "Лице в лице".

Нека да вземат да кажат, че те са готови - ГЕРБ и ДПС - да причинят избори на тази страна, добави той. 

Според него сега трябва да се търсят политически решения на проблемите. 

"Колегите от ПП продължават да търсят още депутати, но аз съм скептично настроен. Ние трябва да търсим политически решения на проблемите. Ние призовахме за нови разговори с ИТН, но вече всички мостове са изгорени. Другото е да мислим за нова формула на кабинета", коментира още Иванов.

Иванов съзря и опити за реваншизъм от страна на някои от ИТН и го обвърза с паметната записка в МВнР, свързана с РСМ.

„Чел съм паметната записка, а нейното съдържание е създадено, за да бъде използвано по този начин. Това не обслужва Генчовска и нейния екип, които още към онзи момент се занимаваха с това не да провеждат външната политика на България по професионален начин, а да обслужват интересите на ръководството на ИТН, което атакуваше политиката на България по отношение на Македония“, коментира Христо Иванов.  

Според него чрез тази записка се цели реваншизъм на няколко души.

„Цялата атака започна с пост на Слави Трифонов, който много ясно обвърза, темата Северна Македония с темата, че Каримански не бил станал шеф на БНБ“, каза още той.

„Тази записка, която аз съм чел, има всички белези на произведена и замислена като пропаганден инструмент, който да бъде крит, да се говорят тайни неща около него след това очакваме следващите дни да изтече и ние да станем свидетели на великото разкритие, че някой бил казал нещо си, което как е било разбрано, че му бил казал премиера и че това е така описано по очевидно тенденциозен начин, защото самият текст е очевидно тенденциозен. Очевидно се търси политически внушения, включително се правят намеци за национално предателство и така нататък“, заяви Иванов.

По думите му публичната администрация не се занимава с подобни внушения, „каквито ще прочетем в този документ, когато изтече драматично към медиите о по сценарий в трето действие.“

Вижте целия разговор във видеото.