„Класическа пирова победа“ – това според Христо Иванов от „Демократична България“ виждаме в парламента, където ГЕРБ има най-голямата група, но всички други депутати гласуват срещу нейните предложения.

„Да, аритметично те са взели най-много места и не, те не могат повече да излъчат управление, защото са абсолютно токсични. Видя се, че дори досегашните им бизнес партньори от ДПС не искат повече да бъдат с тях“, заяви той в специалното издание на „Лице в лице“ и се обърна към симпатизантите на ГЕРБ: „Трябва да се замислят дали дълго време ще могат да бъдат част от една такава токсична политическа формация“.

В същото време Иванов подчерта, че гласуването в парламента е въпрос на съвест, а депутатите не са „някакво стадо, на което партийните шефове въртят криваците“ и затова ще апелира към съвестта на всеки депутат. „За някакви конкретни неща и най-неочаквани мнозинства може да гласуват – стига да е по съвест и в национален интерес, а не да е като част от някакви скрити договорки, които като връхче на айсберг се появяват в определено гласуване“, отбеляза председателят на ПГ на „Демократична България“.

По думите му сега ДПС се опитва да се „прилепи“ към анти-ГЕРБ мнозинството, а на председателя на движението Мустафа Карадайъ (излязъл от пленарната зала по време на словото му – б.р.) „не му се харесва да се напомня ролята на Сарая и на върхушката на ДПС за изграждането на корупционната държава, която последните 10 г. беше толкова добре обслужена от Бойко Борисов“.

Христо Иванов беше категоричен, че са необходими промени в Конституцията, които да върнат „България на полето на реалното правосъдие, а не на бухалките, които упражняват избирателен натиск на едни и дават на други имунитет от наказателно преследване“. Той призна, че с „Има такъв народ“ имат разминавания за мажоритарния вот и за субсидията, но в момента е по-важно да се обезпечи съществуването на демократична система по принцип.

ДБ е за разширяване на мажоритарния елемент и за преосмисляне на модела на финансиране на партиите, но радикалните промени и в двете според бившия правосъден министър може да задълбочат проблемите вместо да ги разрешат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!