"Престъпно пренебрежение на българските интереси в проекта „Турски поток“. Парите са дадени на чужди фирми, а не на български, а такива имаме."

Това коментира в студиото на „Лице в лице“ Иван Хиновски , енергиен експерт  и бивш депутат от „Има такъв народ“.

„Не знаме защо Унгария се отказва от този транзит, газопроводът ще работи 4 години до България и Сърбия. Връзки на този газопровод до нашата газопроводна мрежа не са планирани“, добави Хиновски.

Той обясни и че не е намерена пътната карта на проекта:

„Пътната карта я няма на „Турски поток“. Искахме да я видим от енергийната общност. Поискахме я по закона за публичната информация, за да проверим какви ангажименти е поела страната. През 2017 г. от бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова получихме отговор – не, а мотивите бяха - още е във фаза на изпълнение проекта. Може да се приемe, но сега направих едно питане в 45-ия парламент към Петкова с молба да ми предостави документите и в комисията за проверка на дейността на правителството, поискахме да се даде този документ, Петкова каза: Няма нищо“, коментира бившият депутат от ИТН.

Той повдигна темата и за задълженията в енергетиката. Според него БЕХ е абдикирала от ролята си на консолидирана инженерна политика за развитие на дружествата и е станала „финансова къща“.

Вижте още във видеото.