Предложеният от правителството бюджет не е добър, защото под рубриката „борба с кризата“ се прокарват някои предизборни предложения и мерки, които струват доста скъпо.

Това каза в предаването „Лице в лице“ председателят на парламентарната Комисия по труд и социална политика – Хасан Адемов.

„Почти няма нещо, което да не е предизборно“, коментира Адемов за бюджета, който не беше подкрепен от нито един анализатор.

Той подчерта, че политиката по доходите е важна и трябва да е приоритет. В същото време обаче изрази притеснение, че с допълнителните 50 лв. към пенсиите например, без значение в какъв размер са те, се дава лош знак към младите, които в момента трупат осигурителен стаж.

„При всички положения ще има някаква промяна в положителна посока. Този ресурс е 1 млрд. 770 млн. повече за пенсии. Само че когато ги насочваме тези разходи към пенсионната система, трябва да сме наясно, че структурата на пенсионния модел не трябва да бъде накърнена, защото това ще засили усещането за несправедливост. В резултат на тази мярка 1 млн. и 12 хил. български пенсионери ще получават един и същи размер на пенсията, независимо от техния осигурителен принос. За да може да бъде реализиран този размер на пенсиите, всеки месец бюджетът трябва да додава, освен техния осигурителен принос, по 90 млн. допълнително, или над 1 млрд. на година. Ние даваме лош знак на тези, които започват сега осигурителния си път. В осигурителната система най-важно е да има баланс между осигурителния принос и осигурителното плащане. Лошият знак към младите хора е, че идва едно правителство, което взема политическо решение и казва – размерът ще бъде еди какъв си“, коментира Адемов.

По думите му новият бюджет „слага началото на края на финансовата стабилност“.

По отношение на кризата с коронавируса и новата вълна от заболели, Адемов заяви, че част от гражданите нямат доверие на мерките, което е пряко свързано с доверието към управляващите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!