„Очевидно е, че при този фрагментиран СОС, очевидно е че при тази ниска избирателна активност и много труден избор на столичани за кмет, трябва по някакъв начин ролите да бъдат разпределени справедливо“, каза Ваня Григорова, общински съветник от МК „БСП за България“ в СОС.

Тя обясни, че не е обсъждана смяна на кандидата за председател на СОС на БСП.

„Не сме говорили за смяна нито на техния, нито на нашия кандидат. За нас беше много важно и продължава да бъде важно да изговорим всички приоритети, за да разберем къде е границата помежду ни и това трябваше да се случи. Впрочем в предизборната кампания те предпочетоха да ме представят като многоглавата ламя, като проводника на Путин. А сега чакат Путин да ги подкрепи“, коментира Григорова.

Общинският съвет на столицата е много цветен и миналата седмица общинските съветници не успяха да изберат кой да застане начело. Тогава кметът на София Васил Терзиев започна да търси подкрепа сред партиите. За избор на председател са необходими 31 гласа от общо 61. По време на срещите от БСП категорично заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на ПП-ДБ-Спаси София Борисов Бонев за кмет.

„Това, което беше казано от нашите тогавашни опоненти, е, че ако до 3 месеца не бъде избран председател на общинския съвет, преминаваме към нови избори за общински съветници. Няма такава опция в изборното законодателство“, каза Григорова.

Тя коментира и предложена опция най-възрастният общински съветник да заемем мястото временно.

„Опасявам се, че госпожа Стефанова не е точно човекът, който би могъл да ръководи. Тя председателства все още първото заседание, тъй като по закон няма как на второ да се избере председател на СОС. Това е човек, който вече е бил общински съветник. Оказа се, че не знае, че кметът трябва да присъства на заседанията на СОС. Нещо, което е ключово и трябваше множество общински съветници да ѝ обясняват, че това трябва да се случи, да изчакаме повече от час, за да дойда господин Терзив и да кажа три изречения. След което тя ни блокира и не позволи въпроси към господин Терзиев. Очевидно този начин на работа няма как да бъде приет от нас“, каза Григорова.

Вижте целия разговор във видеото.