Доволни сме от предложението училищата да се затворят и смятаме, че ако срокът е до Коледа, ще има шанс да се преборим със разпространението на заболеваемостта от коронавирус. Това коментира Георги Стоилчев, социолог от групата „Родители за безопасно образование“ - в предаването „Лице в лице“.

Днес на извънреден брифинг в МС стана ясно, че здравният министър предлага затваряне на училища, търговски обекти, забрана на екскурзиите и тържествата. Това трябва да се случи на 27 ноември – петък, ако бъде одобрено от правителството.

Стоилчев цитира научно изследване, направено на базата на опит в 131 държави, което показва, че заболеваемостта се увеличава с 25% след отваряне на учебните заведения:

"Има пряка връзка между присъствените занятия и разпространението на заразата. Университетът в Принстън е един от примерите за покачване разпространение на вируса. Отварянето на училищата води до покачване на заболеваемостта", каза още експертът.

Според него няма да има проблеми с дистанционното обучение в малките населени места

„Смятаме, че както сега, така и през пролетта малка част от учениците остават необхванати от онлайн обучение“, заяви Стоилчев.

Най-голямото училище в област Враца, средно училище „Христо Ботев“, ще се справи с обучението в електронна среда. Това заяви в предаването „Лице в лице” зам.-директорът Таня Ангелова.

Тя каза, че днес учениците от VI до XII клас са се върнали в училището днес, обучението е протекло нормално, съгласно седмичното разписание и графика.

„Имаме готовност да преминем в обучение в електронна среда, от разстояние. Учениците и учителите са снабдени с технически средства и устройства, обучението сме го упражнили от началото на втория учебен срок, протича синхронно, имаме готовност и организация за това”, категорична беше Таня Ангелова.

„От опита, който имаме от миналата година, ще се справим много добре, и ученици, и учители, и родители сме в готовност. Без помощта на родителите, обучението в домашна среда трудно ще се осъществи”, каза началният учител Нели Христова.

„Моите ученици имат опит от миналата година, дори за наше успокоение, предходната седмица направихме електронни тестове, справиха се децата чудесно”, каза Илона Даковска, учител по български език в V клас.