Модернизацията на българската армия вече е факт и съвсем уверено говорим, че армията има перспектива и бъдеще. В една битка всички участват заедно и трябва да подходим разумно, и да спазим обещанията си, че отбраната трябва да е приоритет.

Това заяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов.

За „Лице в лице“ той коментира, че през последната година в родната армия е имало градеж и няма как да не бъде доволен от това.

Все пак уточни, че са необходими още хора, за да бъде напълно окомплектована армията и посочи, че в доклад ясно са очертани и категорично поставени проблемите в армията.

„За първи път от много години сме назначили повече хора, отколкото са напуснали“, изтъкна ген. Попов.

То обясни, че има проект за модернизация на ВМС със закупуването на два модулни патруни кораба. Вероятно ще има и координационен център на НАТО във Варна, като част от вземането на мерки ситуацията в Черно море да не излезе извън контрол, допълни той.

Според него пандемията от коронавируса ще даде отражение и върху отбраната.

Военната зона по българо-турската граница

За обявената от Турция военна зона по българо-турската граница, ген. Попов обясни, че най-вероятно тя е за разполагане на радиолокационни станции, сензори и радиоелектронно разузнаване, които да увеличат възможностите на турските въоръжени сили да наблюдават в дълбочина какво се случва в Черно море.

„Ако имаше нещо насочено срещу България, то нямаше да бъде избрано това място. За съжаление Черно море все повече се милитализира. Вероятно решението на Турция да изгради военна зона е в отговор на руските действия“, подчерта той.

Вижте цялото интервю във видеото!