Предложението на служебното правителство за 6,4% бюджетен дефицит е проблемно. Около това се обединиха бившият заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов и банкерът Левон Хампарцумян в предаването „Лице в лице“.

„Това което предлага служебния кабинет трябва да бъде приемано. Това е предпоставка за тежки корупционни практики“, заяви Маргаритов. По думите му разблокиране на сребърния фонд не трябва да се прави.

„Ако вземем дълг, койот ще ни увеличи бъдещите приходи, а няма просто да ги разпилее, това означава довери на световните пазари. Една от най-задлъжнелите икономики е американската, но никой не се плаши, защото долара си седи и голяма част от парите им отиват във възпроизводството на ново богатство“, каза от своя страна Хампарцумян.

„Ние не трябва да се плашим  от задължението, а от неефективността на икономиката. Дали парите, които взимам отива за по-висок стандарт на живот или се разпиляват“, посочи той.

По думите му парите от плана за възстановяване и развитие някой трябва да ги разпредели. Това било мотиватор за работещо правителство и ще се намери парламентарна подкрепа. „Ако се справят може да изкарат повече от колкото си мислим“, подчерта той.

„Когато говорим за плосък данък, той отдаван не е плосък, защото хората доплащат за образование, за сигурност, за медицински услуги, които би трябва да бъдат покрити от данъците. На тези хора данъкът не е плосък“, посочи Хампарцумян.

„Ако сметнем колко плащат може да се окаже, че плащат скандинавски данъци“, добави той.

По думите му кабинетът трябва да опита да изпълни целта да вкара България в еврозоната, защото трябва да се спрат течовете в системата.

„Ако някой дава заявка, че ще прави реформа, това не означава, че ще я направи. Събитията от днешния ден го показват. Оформят се мнозинства“, коментира Димитър Маргаритов и даде пример със Закона за съдебната власт.

По думите му бюджета и социалната политика са важни неща, по които трябва да се работи.

„Трябва да запазим стабилността на данъчната система, но в същото време трябва да видим къде е реалистичния дефицит, защото ако говорим за формално изпълнение на критериите за еврозоната това ще прилича на това да боядисате една мухлясала стена с вар и да мислите, че сградата е здрава и фасада е прекрасна“, каза той.

„Трябва да се държи сметка за разходите на държавата“ подчерта Маргаритов.

По думите му българското общество няма да понесе лесно приемането на еврото, ако не бъде обяснено.