Евелина Славкова гостува в предаването „Лице в лице“ и разясни проучването на агенция „Тренд“, финансирано от вестник „24 часа“, направено в периода 6 - 13 април сред 1004 пълнолетни граждани по метода на пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".

В социологическото проучване виждаме, че ГЕРБ е първа политическа сила. Това се дължи на факта, че „Продължаваме Промяната” губи електорална подкрепа, обясни Евелина Славкова.

По думите й те нямат твърдо електорално ядро, но и не се стараят да изградят такова.

„Защото хората, които гласуваха миналата година за тях, много лесно могат да променят вота си, ако отидем евентуално на предсрочни избори. Другата може би не изненада е „Възраждане”, която расте, и в момента е 9.3%. През изминалия месец беше около 7%, тоест виждаме наистина там един особен растеж", каза Евелина Славкова.

По думите й данните много ясно показват, че всъщност губещите са не само „Продължаваме Промяната”, като лидираща в тази коалиция, но останалите коалиционни партньори, които вече четвърти пореден месец не мърдат в никаква посока, тоест от социологическа гледна точка те са се свили в своите ядра и не растат в никаква посока.

Те не трупат позитиви от това, че са във властта и с политиките, които правят, с нещата, които коментират, те не успяват да привлекат електорална подкрепа, допълни Славкова.

Тя каза, че при останалите политически формации не се наблюдава особена динамика.

Що се отнася до отношението към работата на правителството, данните сочат, че само в рамките на 4 месеца при положително 40% и 40% отрицателно отношение, в момента имаме 58 отрицателно отношение на българското общество към работата на правителството и 27% положително. Тоест, виждаме, че в много кратък период имаме огромна динамика по отношение на положителното и отрицателното отношение спрямо това правителство, обясни Евелина Славкова.

Какво показват тези данни?

„Хората първо се умориха от избори, тъй като миналата година 3 пъти трябваше да се явяваме пред урните, от една страна. От друга страна хората, някаква част си казват - Ама, ще върнете ГЕРБ отново, ние не искаме това. Друга част си казва – Ама, недейте сега да правите избори в тази ситуация с тази инфлация, трябва ни парламент, който да взема решения. Така че българският народ аз винаги съм твърдяла, че той много инстинктивно, много правилно реагира в такъв тип ситуация", отбеляза социологът.

52% от българското общество са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат и това се дължи на още много основания, не само на това, че те се учат само в някои неща, в някои не толкова бързо, което рефлектира и то се вижда в социологията, допълни Славкова.

Другият акцент, който се добавя към това, че те не успяват да се справят толкова бързо с проблемите и те се натрупват, създава се социално напрежение, е и фактът, който наблюдаваме, че тези коалиционни отношения не изглеждат добре в очите на хората. Скандалите създават усещането, че тази конструкция няма как да издържи, каза още социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!