И при прекратени доставки от страна на „Газпром“, ние получаваме природен газ по едно или друго направление, проблемът е с цената.

Това каза в предаването „Лице в лице“ Иван Дреновички, енергиен експерт, бивш изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

Според него имаме по-скоро ценова криза по отношение доставките на природен газ, които последните дни започват да се коригират, вървят надолу с оглед на повишения обществен интерес.

По думите му офертата с американската компания за танкерите с втечнен газ е невъзможна, поради факта, че се оферира нещо, което няма къде да бъде прието.

Според него е нормално бизнесът да не е доволен.

„Те са подписали договори за цялата 2022 г., но по тези договори имат заявени количества, които, дори да не са съгласни с високата цена и да не ги консумират, те търпят санкции по този договор“, каза енергийният експерт.

Затова „Булгаргаз“ може поне да ги освободи от тези санкции в рамките на техните годишни договори за количества, които са заявени още миналата година, допълни Иван Дреновички.

„Булгаргаз“ е специфично предприятие, което не е задължително да провежда търгове, стига да има хора, които да поемат отговорност и да осигуряват количества на приемлива цена, каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.