Аварията на газопровода България-Гърция, която стана по-рано днес, вероятно се дължи на некачествена заварка. Това каза в предаването „Лице в лице“ енергийният експерт Васко Начев.

„Газопроводът не е нов, няма стари и нови тръби, има качествени и некачествени. Периодично се правят специални изследвания, където ясно се вижда, правят се съответните снимки за състоянието на газопровода.

Най-вероятно става въпрос за некачествена заварка, която във времето е започнала да работи, налягането не е кой знае колко, за газопровод 50 атмосфери не е високо налягане. Работните налягания стигат до 1000 атмосфери, а тук имаме малко под 50 – 45 – 46, което не е кой знае колко“, обясни експертът.

„Има пробив в заварка, става продухването и след това резултатът е ясен. Много шум се вдигна днес около тази история, която беше много екстрапулирана в неправилна посока.

Това е чисто техническа авария, няма връзка с останалите проекти, които се правят у нас, нито пък някой е тръгнал умишлено да прави саботаж в тази посока“, каза още Начев. 

Вижте целия разговор във видеото.