Спецпрокуратурата ми повдигна обвинение за пране на пари заради мое разследване по „Барселонагейт“. Това заяви в „Лице в лице“ евродепутатът Елена Йончева.

Българската прокуратура поиска да ѝ се снеме имунитетът, но вчера европарламентът гласува „против“.

„ЕП гласува с голямо мнозинство „против“ искането на прокуратурата. В един мандат – десетки са исканията за сваляне на имунитет в ЕП, но само два са случаите, в които се отказва, единият е моят“, уточни тя.

По думите ѝ изводът на Европейския парламент е, че предишният главен прокурор Сотир Цацаров е повдигнал фалшиво обвинение и се преследва друга цел – отстраняване на политически противник.

„Това обвинение е повдигнато един месец, след като аз в българския парламент публично съобщих, че започвам да работя по случая „Барселонагейт“. Обвинението е повдигнато от трима депутати на ГЕРБ. Трябва да има бърза развръзка“, коментира Йончева.

Според нея разследването в Испания по темата не е прекратено. „Свързах се с испанския главен прокурор, отговарящ за разкриването на корупционните практики, и той ми изпрати писмо по темата, а аз го предоставих и на българските медии. В него се казва, че разследването е прехвърлено към българската прокуратура, защото такава е европейската практика – по-напредналата в разследването държава да го поеме“, каза Йончева.

Евродепутатът коментира, че тя ще продължи да следи развитието по „Барселонагейт“. Йончева каза още, че се надява страната ни да не губи евросредства заради върховенството на закона у нас.