БСП не е водела негативна кампания по време на евроизборите, а е повторила факти, които вече е изнасяла в публичното пространство. Това каза в предаването „Лице в лице” с Цветанка Ризова избраният за евродепутат от листата на „БСП за България” Елена Йончева.

„Последните две години, включително и последния един месец преди изборите, ние сме изнасяли само факти за корупция с конкретни документи и имена. Това не е негативна кампания, ние се опитваме да дадем информация на българския избирател, за да знае какво се случва в държавата (…) Евроизборите никога не са се отличавали с висока избирателна активност. Ние като че ли нямахме право да очакваме такава висока избирателна активност, която да промени този резултат”, коментира Йончева.

По думите ѝ Корнелия Нинова не трябва да подава оставка – такова намерение изрази лидерът на Столетницата, след като станаха ясни резултатите от евровота.

„Считам, че тя не трябва да подава оставка. Изводът от тези избори е че мафията, организираната престъпност, този начин, по който се управлява в България – той не може да бъде преборен с активността на една партия. Било то и на най-голямата опозиционна партия. За да ги махнем тези хора, които съсипват България, трябват усилията на всички опозиционни партии, на българската журналистика и на гражданското общество”, коментира още Йончева.

На въпрос, свързан с президента Румен Радев, посещението му в Москва и мненията, сочещи към произточна ориентираност, Йончева каза, че държавата е изпуснала най-големите три енергийни проекта в съвременната си история – нефтопроводът Бургас – Александрополис, газопроводът „Южен поток” и АЕЦ „Белене”.

„Белене” днес щеше да функционира и нямаше цената на тока да се увеличава. „Южен поток” стана турски – в момента кранчето на газта за България се държи от Турция”, каза Йончева.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!