Експерти предупредиха, че заради коронавируса може да има икономически проблеми и това да ни се отрази финансово.

Според икономиста Лъчезар Богданаов със сигурност експортните продукции в ЕС ще са много засегнати.

„Германия и Италия, където има и вътрешен проблем заради вируса, ще са особено засегнати. Китай е основен партньор на еврозоната и е важен пазар за добре развитите индустриални икономики, това са Северна Италия и Германия. Не си даваме сметка колко повече е интегрирана през търговията, едно забавяне на взаимния обмен ще даде отражения“, коментира икономистът в предаването „Лице в лице“.

Според синдикалиста Мика Зайкова има опасност от рецесия заради коронавируса, защото една от най-мощните икономики, китайската, се срива, а "локомотивът" на ЕС Германия ще бъде сериозно засегнат, каза тя.

„Възможно  е финансово да ни се отрази, имаме добри икономически връзки с Китай, има липса на лекарства в аптечната мрежа, наистина може да ни засегне. Строителния бизнес има силни връзки с Китай, спиране на размяна на  хора, на пътувания, много хора работят с Китай, учат, здравеопазването и строителния бизнес ще са засегнати“, коментира Зайкова.

Експертите коментираха и забавянето ни за чакалнята на еврозоната, като според синдикалиста Мика Зайкова може при влизането ни там да нарасне нетния ни държавен дълг, защото може да има отпускане на правителството, което направи крачката, независимо кое е то, защото ще разчита на Европейската централна банка.

Лъчезар Богданов контрира с това, че много от страните нямат такова нарастване, а имат икономически растеж.

„Българският лев трябва да се присъедини към механизма на обменни курсове ERM и ERM2”, смята икономистът.

„Икономическият растеж може малко да бъде способстван от участие в ЕRM2, рейтинговите агенции казват, че това е едно от основанията за бъдещо повишаване на рейтинга, но голяма част от частните инвеститори възприемат по-различен начин страни, които са по-близо до ядрото на еврозоната, отколкото такива, които са извън в периферията“, коментира още Богданов.

Вижте целия разговор във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 422 23 10 20
Света 918144 59825 46069 193350
Заразени* Нови Починали
България 422 23 10
Света 918144 59825 46069
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer