Около 10 хиляди българи са направили резервации за Италия до края на юни, отчитат туроператорите. Ако в страната бъдат обявени извънредни обстоятелства, заплатените от туристите суми ще им бъдат върнати при неосъществено пътуване, обяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Подготвихме и общи указания как да се действа в такава ситуация, които ще публикуваме на интернет страницата на министерството“, обяви тя, цитирана от БГНЕС.

След среща с туроператорите и техните организации от Министерството на туризма увериха, че се предприемат всички необходими мерки за преодоляване на затрудненията за туристите, причинени от разпространението на коронавируса.

„Проведена бе и работна среща с представители на здравните власти, КЗП, МВнР и други за съвместни координирани действия. Уверявам ви, че българската държава е предприела всички необходими мерки, особено след вчерашната среща при премиера Борисов и създаването на щаба за мерки срещу разпространението на коронавируса. Изискали сме от туроператорите актуална информация за броя български граждани, които пребивават в Италия като туристи или с други цели, за да предприемем съответните мерки. Съдействие може да се потърси и на горещите телефони, обявени от три години на сайта на министерството“, каза още тя.

Туроператорите са информирали, че повечето организирани туристи, които са били там за карнавалите, вече са се прибрали.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 593 16 24 42
Света 1 467 224 36 305 85 374 316 233
Заразени* Нови Починали
България 593 16 24
Света 1 467 224 36 305 85 374
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer