Около 10 хиляди българи са направили резервации за Италия до края на юни, отчитат туроператорите. Ако в страната бъдат обявени извънредни обстоятелства, заплатените от туристите суми ще им бъдат върнати при неосъществено пътуване, обяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Подготвихме и общи указания как да се действа в такава ситуация, които ще публикуваме на интернет страницата на министерството“, обяви тя, цитирана от БГНЕС.

След среща с туроператорите и техните организации от Министерството на туризма увериха, че се предприемат всички необходими мерки за преодоляване на затрудненията за туристите, причинени от разпространението на коронавируса.

„Проведена бе и работна среща с представители на здравните власти, КЗП, МВнР и други за съвместни координирани действия. Уверявам ви, че българската държава е предприела всички необходими мерки, особено след вчерашната среща при премиера Борисов и създаването на щаба за мерки срещу разпространението на коронавируса. Изискали сме от туроператорите актуална информация за броя български граждани, които пребивават в Италия като туристи или с други цели, за да предприемем съответните мерки. Съдействие може да се потърси и на горещите телефони, обявени от три години на сайта на министерството“, каза още тя.

Туроператорите са информирали, че повечето организирани туристи, които са били там за карнавалите, вече са се прибрали.