За да няма преразход в Здравната каса, трябва да минем на генерични лекарства, коментира в предаването „Лице в лице” здравният икономист Аркади Шарков, "Експертен клуб за икономика и политика".

Те по дефиниция трябва да са абсолютно идентични с оригинала, но са по-евтини, обясни още експертът. 

Според него една от основните групи, където тези лекарства биха спестили около 5 млн. лева, са за онкологични и диабетни заболявания.

"А едни от най-ощетените са пациенти със сърдечно-съдови заболявания, които плащат от джоба си  70% от лекарствата. 72 000 са смъртните случаи от тази категория заболявания за 2017 г. Ние сме първи в Европа по тази смъртност", коментира Аркади Шарков. 

Един от изводите на изследването ни е, че за да се справим с проблема, трябва да минем на генерични лекарства, не на оригинални.

"Като тук говорим за оригинални лекарства, които имат генеричен аналог, има иновативни терапии, които са под патент за 15-20 години и няма как да имат заместител", добави той.

Снимка: btvnovinite.bg

"Другото е спестяванията, важна е и конкуренцията, защото при голяма такава и цената пада. Това води до намаление в бюджета и е най-важно за пациентите", отбеляза Шарков.

Здравният икономист обясни и какво означава генерично лекарство.

"За да бъде един медикамент наречен генеричен, той трябва да бъде абсолютно еквивалентно  взаимнозаменяем като терапевтичен ефект с оригинала", бе категоричен той.

"Препоръчваме много добра информационна кампания от страна на Министерството на здравеопазването и НЗОК за това какво представляват тези генерични лекарства", заяви Шарков.

Експертът бе категоричен, че трябва електронна рецепта, за да се следят в реално време разходите за лекарства и да няма преразход.