Различен, истеричен, навяващ страх и притеснения. Така определи езика за COVID-19 и пандемията на политиците и медиите Даниел Киряков от Центъра за анализ и кризисни комуникации в студиото на „Лице в лице“.

„Някои апелират към действие, други към бездействие. На моменти сме в хаос на посланията“, допълни той.

Посланията на политиците

„Посланието „говори с емпатия“ на разбираем език, не махленски, открито, в студио, с добре подбрани думи отваря много врати. Комуникацията е управленска функция. Тук е много важен моментът един лидер наистина да се обърне не само към своите избиратели, но към нацията с послания, които биха били емпатични, достъпни. Биха успокоили хората, не биха въвели в опит за тълкуване какво е искал да каже лирическият герой. Този тон трябваше да бъде възприет още от март месец насам“, обясни Киряков.

Експертът открива разлики в начините на изразяване на президента, премиера и на различните министри, като този на здравеопазването.

„Някои от тях показват гъвкавост, някои от тях показват разбиране на материята. Няма да навлизаме в детайлен анализ кой, как, какви цели е преследвал, за да употреби дадено послание. При нас, а и в други държави в момента има поне три кризи – политическа, икономическа, здравна. Сечението между тези три кризи е липсата на доверие, липсата на прозрачност“, заяви той. 

Отговорността на медиите

„Има медии, за които фактологията и източника са изключително важни. Това е функция на професионализма вътре в тях. Търсенето на жълтината, на скандала, не носи полза на аудиторията. Медията освен информативна функция има отговорността да възпитава и същевременно да направлява своята аудитория в посока на що-годе разумност“, коментира експертът по комуникации.

Той забелязва и връзка между медиите, които подкрепят властта и начина, по който те представят пандемията като най-страшното нещо на света.

„По този начин в тази безпрецедентна ситуация властимащите се представят или като наши спасители, или като хора, които са изчерпали всички възможни решения да бъдат направени за спасяването. Този тон внася този хаус и тази излишна патетика“, обясни Киряков.

„Имаме нужда всички да се научим как да разчитаме определени данни особено в тази неизвестност, каквато е коронавирусът. Данни от вчера вече са стари и тук не става въпрос за борсова информация, а за здравна. Динамиката е огромна и отговорността е на медиите“, заяви Киряков.