Нужна е промяна в методологията, по която НОИ изчислява индивидуалния коефициент за пенсиите.

Ако това не се случи, на хората, които изберат да получават пенсия от универсалните фондове, в началото размерът на двете пенсии, които получават, ще е по-малък от една.

Това заяви Владислав Русев от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване във връзка с т.нар „втори” пенсии, които ще получават бъдещите пенсионери.

За "Лице в лице" той обясни, че първоначалната идея за Втори пенсионен стълб не е била да бъде в конкуренция на НОИ и Държавното обществено осигуряване да намалява пенсиите на хората, които искат да получат парите си от универсалните фондове.

Русев подчерта, че целта е пенсионните фондове да допълват пенсиите на ДОО.

„Законът е такъв, че коефициентът трябва да отразява разликата, т.е с колко по-малко хората с универсалните фондове са внасяли в НОИ. Само че НОИ увеличава разликата дотолкова, че тя в момента е 20%. Ако се калкулира правилно тя не е повече от 6-7%”, допълни още експертът.

Според Русев грешка на осигурителния институт е, че когато се прави сравнението между вноската за универсален фонд и вноската за пенсия, се пропуска участието на държавата в осигуряването.

Вижте целият коментар във видеото!