Голямата отговорност за водната криза в Перник носят ръководствата на местните ВиК дружества и шефът на местната „Басейнова дирекция“. Около това мнение се обединиха в предаването „Лице в лице“ Георги Харизанов, бивш шеф на „Напоителни системи“, и Емил Георгиев от „Екогласност“.

„След това вина има областният управител, който е представителят на държавата в Перник и всички представители на местната власт, без изключение“, каза Харизанов.

В същото време от „Екогласност“ поискаха оставката на Нено Димов заради водната криза и проблемите с боклука.

„Той не можа да се справи със задълженията си на министър на околната среда в безспорно една брутална българска действителност. Вероятно е прекалено доверчив в регионалните инспекции и това ще му изяде главата“, каза Емил Георгиев.

„В края на септември министър Димов заяви в доклад, че няма никакви проблеми с водата в нито един басейн за питейно-битови нужди. Как стана така, че след два месеца тази вода потъна в някаква черна дупка“, попита Георгиев.

Той е на мнение, че проблемът с водната криза в Перник се е превърнал в трилър, в който никой не знае кой е виновен.

„Този сюжет с 35 млн. лв. за рехабилитацията на язовирната стена, плюс още 120 млн. лв. за рехабилитация на водната мрежа беше разигран преди три години. Три години по-късно трагедията е налице. Същественият въпрос е какво стана с тези пари“, попита Георгиев.

„С 32 млн. лв. е ремонтирана язовирната стена, която към днешна дата е в чудесно състояние и няма никакво отношение към водния обем и към начина, по който се изразходва водата. Водният цикъл за 120 млн. още не е стартирал и тепърва това ще се случи“, поясни Георги Харизанов.

По думите му водата има свойството да е ресурс, на който гледаме с пренебрежение и той лесно се губи. А България е изключително разглезена по отношение на този ресурс.

„Поради това има възможност заради държавно и некадърно управление да се стига до злоупотреби, които рано или късно, при период на малко по-дълго засушаване, да доведат до подобни кризи. В случая едно недалновидно решение, взето през 2003 г., да се закачи и промишлената зона към питейния водоизточник“, коментира Харизанов.

Преди това промишлената зона се е захранвала от язовир „Пчелина“, който е строен с тази цел. В момента той прелива с 10 пъти повече вода в секунда, отколкото ползва целият град Перник, допълни той.

По отношение на проблема с боклука Емил Георгиев показа снимка, която е направена преди две седмици под моста на АМ „Струма“, където горяха боклуци. На нея се вижда как на същото място отново има бали с боклук.

„По всичко личи, че те се изгарят в тецовете на Христо Ковачки. В началото на септември разкрихме депониране на 620 т подобни бали на площадката на димитровградската ТЕЦ „Марица 3“. След нашата намеса се опитаха да ги стрият в различни депа. Не можаха и излетяха през комините на теца на 22 срещу 23 октомври“, каза Георгиев.