Eкипи на ВМА извършват дезинфекция на видинската болница. Това съобщи в предаването „Лице в лице” областният управител на Видин Момчил Станков, който вчера поиска от вицепремиера Каракачанов да използва армията за дезинфекция на Видинската болница, едно от най-големите огнища на COVID-19. 

„Искам да благодаря на ген. Мутафчийски, че изпрати част от екипа си. В момента в МБАЛ „Св. Петка” във Видин се провежда тази дезинфекция, ръководена от полк. доц. Андрей Галчев, за което съм искрено благодарен. Направихме и работна среща с доц. Галчев, направихме план на действие, който ние ще следваме оттук нататък много стриктно с прокуриста на болницата и с екипа на д-р Найденова”, каза той.

Към настоящия момент вече приключват трети и четвърти етаж, остават пети и шести етаж и сме приключили на този етап с дезинфекцията, която на следващата седмица ще бъде извършена отново и така всяка седмица по указания на полк. доц. Галчев, допълни Момчил Станков.

По думите му хипотетично има опасност болницата да затвори, но към момента няма причина да направят това.

„В момента имаме 270 здрави медицински работници, които наистина работят на предела на възможностите и силите си, но имам тяхното уверение, че ще издържат. Тук остава и апела ми към лекарите в България – Моля ви, помогнете на видинската болница, на своите колеги, на гражданите на Видин. Всеки един лекар, който дойде, е добре дошъл".

Лечебницата се обработва с широкоспектърен препарат на базата на кислорода със силно действие.

Половин час след дезинфекция и след проветряване, стаите могат да се използват отново.

Преди дни от кампанията "България за лекарите", видинската болница получи автоматизирани уреди за дезинфекция от най-висок клас.