Все още има около 100 българи в чужбина, които се опитват да се приберат. Това обяви в „Лице в лице“ външният министър Екатерина Захариева. По думите ѝ масово съгражданите ни са заминали с цел туризъм.

„Основен фокус на МВнР е да окаже съдействие на българите в чужбина да стигнат до домовете си. Всяка държава членка на ЕС среща такъв проблем. Успяхме да приберем две групи от Филипините, от Мароко, Египет, Аржентина също изведохме българи“, обясни Захариева.

Външният министър уточни, че МВнР среща трудност да прибере българи от Сенегал, защото в държавата нямаме дипломатическо представителство. Там има 10 наши сънародници.

„Днес по време на разговор между външните министри на ЕС – това беше основна тема, как да бъдем по-добре координирани, за да приберем първо европейските граждани от трети страни, които не живеят там. Проблемът не е, че няма желание, просто много държави затвориха границите си за самолети от Европа“, коментира Захариева. 

Тя заяви, че е недопустимо държавите в ЕС да не предоставят транзитен трафик и да блокират хора по границите, които чакат с дни да преминат. Тя уточни, че подобен проблем има и с тежкотоварните превози. 

„До момента всички граждани, които сме успели да приберем са с първите възможни полети. Имали сме ситуации, в които МВнР плаща самолетния билет, но като се завърне у нас човекът е длъжен да си го плати. Не мисля, че хората, били на тези далечни и екзотични дестинации, са социално слаби и не могат да върнат парите в бюджета, особено в криза“, коментира ресорният министър. 

Относно наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение, Захариева заяви, че той има право да го направи, но тя е била изненадана от мотивите. 

„По отношение на свободата на словото, този текст цели да се ограничи лъжата, а не свободата. Има голяма дезинформация, която тече по отношение на коронавирус. Само за една седмица, всяка 10-та новина е фалшива“, каза Захариева.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 866 120 26 633 398 535 3 362 308
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 866 120 26 633 398 535
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer