Доцентът по конституционно право Атанас Славов и адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов са съавтори на мониторингов доклад, който трябва да покаже как се води битката с политическата корупция у нас.

От всички изследвани 40 случая към момента влезли в сила осъдителни присъди има само по три от тях. Има и пет осъдителни присъди, които обаче не са окончателни, а са на втора или трета инстанция.

Това каза в предаването „Лице в лице“ адвокат Андрей Янкулов. От тези три присъди две са условни с наказание „лишаване от свобода“. Те са за председателката на Софийски градски съд Владимира Янева и бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов.

Третата присъда е административно наказание – глоба, за бившия шеф на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов.

„Изследвали сме 40 случая, които са най-знакови за предполагаема политическа корупция. Половината лица, които са включени в доклада, са всички членове на правителството, на парламента, бивши министри и зам.-министри. Сред тях са Христо Бисеров, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и всички министри от бившия Реформаторски блок, които бяха с повдигнати обвинения. Също и бившите министри на енергетиката Петър Димитров, Румен Овчаров, които бяха с обвинения за проекта АЕЦ „Белене“, обясни Янкулов.

„Идеята на изследването беше да представим картината обективно и въз основа на проверени фактически данни от публични източници. Да дадем една обективна картина какво е реалното състояние на тази борба с корупцията. А то е, че няма осъдителни присъди, че влезлите в сила оправдателни присъди са два пъти повече от осъдителните. Те са постановени на такова основание, което бих могъл да окачествя като притеснително“, каза още адвокатът.

Той обясни и че има много случаи, при които не става ясно откъде и в какво се коренят причините за забавянето на определени наказателни производства.

Има случаи бивши министри и бивши ръководители на НЕК да са привлечени като обвиняеми за престъпления със сериозна степен на обществена опасност.

„Общата материални вреда, която е формулирана в обвиненията, е за над половин милиард лева. Към момента не знаем какво се случва с тези производства и няма яснота защо не са в съдебна фаза“, поясни адвокат Янкулов.

„Периодът на частта от изследването, която аз съм написал, е за една година – 2019-а, като обхващаме и първите месеци на 2020 г. Адвокат Янкулов в рамките на 5 г. разглежда наказателните случаи на корупция. Заглавието на доклада на Антикорупционния фонд е „Активност без видими резултати“. Активност има, но въпросът е какъв е реалният ефект от нея. За нас словосъчетанието "без видими резултати" всъщност описва ефекта от тази активност“, каза от своя страна доц. Атанас Славов.

„Изследването ни показва, че по ключови показатели не се борим ефективно с политическата корупция за разлика от други престъпления, които засягат по-ниските нива на държавна власт или някаква битова престъпност“, допълни той.