С демокрацията нямаме проблем в „Да, България“. Даже ни упрекват част от колегите вътре, че сме прекалено демократични. Това каза в предаването „Лице в лице“ доц. Атанас Славов, член на ръководството на "Да, България".

Христо Иванов е безспорен лидер в „Да, България“, нямаше други кандидатури, при все, че имаме изцяло демократична процедура на излъчване на лидери, допълни той.

„Да, България“ е партия с пряка демокрация. Всеки член участва независимо дали е член на местна организация. Можеш да участваш, да се кандидатираш, да гласуваш, каза доц. Славов и отбеляза, че конференцията е била проведена в много демократичен дух.

„Винаги, когато има недоволство, трябва да се обърне внимание, защото това е сигнал за някакъв проблем. Част от хората, които имаха критични позиции, се изказаха на конференцията и когато дойде време за гласуване за лидер, получихме почти безапелационен резултат за Христо Иванов“, отбеляза Атанас Славов.

„Да, България“ никога не е била лява партия, ценностите свързани с върховенството на правото и зачитането на правата и свободите на гражданите – няма нищо ляво в тези ценности. Голяма част от гласуващите за „Да, България“ са в център- дясно“, обясни Атанас Славов.

Има едни упреци от едни колеги, които се изживяват като големите консерватори и сипят навсякъде определения, кой е ляв, кой е либерал, в една такава замърсена публична среда е необходимо да кажем, че ние сме център-дясно, обясни Атанас Славов защо е трябвало да препотвърдят къде се позиционират.

Тези упреци са пропагандни, не са базирани на реални политики, които ние водим, каза още той.

По темата за предсрочните избори, за които говори Христо Иванов, Славов припомни, че коалиционното споразумение е за 4-годишен мандат, но в същото време виждат и динамиката на политическия процес.

„Надявам се да можем да реализираме ключовите наши политики в рамките на целия мандат, работим за цял мандат“, допълни той.

По въпроса за командироването на магистратите, Славов заяви, че с тези практики се е злоупотребявало много през годините. Той припомни, че когато Христо Иванов е бил министър на правосъдието е било прието командироването да е в рамките на 6 месеца, но това вече не е така. По думите му този въпрос ще бъде решен категорично в Закона за съдената власт.

Според него командироването се използва за промотиране на удобните и натиск върху неудобните магистрати. ВСС не обявява конкурси за заемане и повишаване на магистрати в длъжност в сроковете, които са адекватни, и това налага от време на време командироване по практическа необходимост, допълни той.

Според Атанас Славов, ако бъде закрито спецправосъдието, няма да пострадат делата.

„Делата, като томове дела, ще останат там, където са и в момента. Съставите, които досега са гледали делата, ще бъдат командировани към съответния съд, за да довършат делата и нито едно дело няма да бъде прекратено или забавено, даже обратното – вероятно ще се забързат делата, които досега са държани на купчета“, каза той.

"Не бих казал, че въпросът с освобождаването на Иван Гешев е конституционен. Гешев е загубил общественото доверие, той е главен прокурор, който няма да довърши мандата си, независимо дали ще се смени Конституцията или няма да се смени“, допълни още доц. Славов.