Висящите дела в специализираните съдилища няма да бъдат прекратявани, а ще се довършват от същите съдебни състави, но в друг съд.

Това предвиждат публикуваните от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се цели закриване на специализираното правосъдие.

„Предвидено е делата, които не са започнали, да се разглеждат от окръжните и съответните апелативни съдилища. Делата, които вече са стартирали, ще бъдат разглеждани в Софийския градски съд и в Софийския апелативен съд от същия съдебен състав. За целта съставите ще се командироват до приключване на производствата и така няма да се налага процеса да започва отначало.“

Със законопроекта се предлага и отмяна на така наречените кариерни и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и съдебните инспектори. Като мотив за закриване на специализираното правосъдие от правосъдното министерство са посочили неговата неефективност и критиките към него от европейските институции и неправителствени организации.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!