След излъчване на филм със сцена на предполагаемо самоубийство на дете пред ученици от столично училище, директорката на учебното заведение се извини, че без нейно знание и съгласие колегата учител го е прожектирал на децата.

„Ние получихме от регионалния инспекторат имейл, в който сме уведомени, че има такъв филм, дипломна работа, който е за ненасилие, и ако искаме, да го пуснем на децата с образователна цел“, поясни Елена Немцова.

Съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда. bTV излъчи преди няколко дни казуса по сигнал на родители на деца, гледали филма.

От Столичната община заявиха, че не са го финансирали. Филмът е дипломна работа на Десислава Николова-Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Но има адаптирана версия за малки ученици.

Снимка: bTV

Според режисьора Жоро Торнев, чийто син е гледал филма, детето е било объркано и е казало, че филмът свършва със самоубийство. Той поясни, че щом има възможност за такава интерпретация, не е правилно да се препоръчва с образователна цел да се гледа от деца.

„Всеки може да прави, каквито иска филми, проблемът е, че не става дума за кинематографичните качества, операторът на филма е човек, в който се кълна, той е най-добрият у нас, но не може дипломна работа да става официозен филм на институция, която и да е тя, която да препоръчва нещо, свързано с възпитание на деца и психология, това е проблемът“, коментира режисьорът.

Немцова пък допълни, че децата от 2-ри клас, гледали филма, са били объркани.

„Аз не искам никакъв инспекторат да казва филми, които не са научно-популярни, не са в историята на киното или категоризирани - не искам да ми казват на детето да гледа неща със странни внушения“, каза още Жоро Торнев.

Вижте целия разговор във видеото.