Оградата по границата е зле построена. Коловете са сложени на по 10 см в земята с по една кофа бетон. Това е смешно за парите, които се похарчиха, но това е минало. Сега има смисъл да се похарчат още пари тя да се заздрави.

Това заяви в „Лице в лице“ бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

„Афганистан не може да съществува самостоятелно. Той ще разчита за някаква помощ и занапред. Всичко е въпрос в следващото развитие на обстановката вътре в страната, около нея и поведението както на талибаните, така и на международната общност. Много е вероятно да има огромна бежанска вълна, трябваше да очакваме подобно развитие на ситуацията още когато през миналата година се подписа споразумението между САЩ и талибаните и особено след април, когато американците съобщиха датата на официалното си изтегляне“, добави той.

По думите му е важно, че като че ли самите талибани държат да спазват уговорките и едната от тях е да не допуснат такова огромно преселение на народа си извън териториалните граници.

„Друг много важен фактор е поведението на Иран, защото в момента това се очертава единствения възможен път на бежанците по посока Европа.  Не е много ясно какъв е интересът на Иран, защото, от една страна, връзките между Иран и талибаните са дълготрайни, но от друга – има сериозно различие на верска основа“, добави той.

Според Гяуров Турция вече няма икономическите възможности да приобщи нови бежанци.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!