„Решението на ЦИК за обявяването на евродепутатите е гротескно незаконно. Те не обявяват Делян Пеевски за евродепутат, а следващия. Единственото място, където господин Пеевски може да се оттегли е в Европарламента след три седмици. Това е нарушение на закона”, заяви  Димитър Делчев в „Лице в лице”.  Лидерът на Движение „България на гражданите” се позова като юрист на решение на Конституционния съд при аналогичен случай през 2000 г.

Те го правят, за да не загубят Пеевски и Карадайъ местата си на български депутати, защото ще се окажат в несъвместимост, убеден е Делчев.

„Мит е, че Борисов спечели изборите за ГЕРБ. Машината направи така, че да спечели вота”, заяви лидерът на Движение „България на гражданите”. Според него решаващ за успеха на управляващите е бил „технологичният вот” на служителите от администрацията.

„Пет евродепутати са на ГЕРБ, а един е на СДС, но е странно, че те мълчат по този въпрос, отбеляза Делчев относно резултатите на управляващите в евроизборите.

На Борисов му трябва някой като Цветанов да му събира хората в парламента. Той осигуряваше мнозинството на ГЕРБ в Народното събрание, а сега с тази задача ще се заеме Пеевски, смята политикът.

„Не се явихме на тези избори, за да не объркаме нашите избиратели”, заяви Делчев и допълни, че не е искал да предизвиква братоубийствена война в дясното политическо пространство.

„Демократична България” не търси партньори, а патерица”. Така лидерът на  ДБГ обясни неуспешните преговори за съвместно явяване на изборите с новата политическа формация.