Позицията на БСП за искане на отпадане на съкратеното съдебно производство е осъзната. Ние не търсим краткотрайни политически ефекти. Това заяви зам.-председателят на партията Деница Златева.

В студиото на „Лице в лице” Златева заяви, че страната ни, като член на ЕС, трябва да спазва определени съдебни стандарти. Решението дали да бъде премахнато съкратеното производство зависи от нашия съд. Тя подчерта, че и представителите, и лидерът на БСП Корнелия Нинова са имали възможността да се срещнат с пострадали и засегнати от производството хора.

По думите ѝ предложението не е популистки ход, тъй като всички страни са заели своите позиции. За нея е важно да има диалог, да се обединят всички, така че да се даде на гражданите чувство за справедливост.

„Трябва да намерим баланса”, допълни още тя.

Относно изборите за нов европейски прокурор, който най-вероятно ще бъде румънката Лаура Кьовеши, Златева заяви, че в рамките на ЕС има злоупотреби в значителни размери. Най-често те са съсредоточени в европейските средства и програми, както и в ДДС.

Депутатът от левицата подчерта, че злоупотребите с ДДС възлизат на над 50 млрд. евро, а тези с европейските средства – над 625 млн. евро.

Според Златева европейската прокуратура има правото да разследва подобни сигнали, но е важно институцията да е добре структурирана.

Именно за това тя обясни, че предстои България да избере кандидат, които да ни представлява в Люксембург. Освен това други двама делегирани прокурори също трябва да бъдат назначени. Те ще разследват евентуални злоупотреби и ще бъдат подчинени на европейската прокуратура.

„БСП иска да има обявени конкурси и ясни критерии, на които да отговарят тези кандидати”. В момента няма яснота кой ще ги посочи. Не е приемливо това да става с решение на Министерски съвет”, допълни Златева.

По думите ѝ левицата ще внесе предложение, чрез което кандидатът за председател на КПКОНПИ да бъде назначаван от президента, тъй като настоящият орган е в „безтегловност”.

„Не е редно управляващата партия да назначава човека, който ще я проверява. Искаме баланс и да няма конфликт на интереси”, изтъкна тя.