Обмисляме мерки в помощ на работещите в заведения и учебни центрове, които затварят заради COVID кризата – изплащане на обезщетения без участието на работодателя. Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ социалният министър Деница Сачева.

Относно критиките към проекта за държавен бюджет за следващата година тя каза, че сега се протестира срещу искания от пролетта за повече плащания и помощи.

Спекулация е, че с този бюджет вкарваме страната в дългова криза, България е втора по най-нисък дълг в ЕС след Естония, коментира социалният министър.

Тя обясни, че добавките за пенсионерите от 50 лв. са само до март, защото кабинетът не иска да задължава следващото правителство да ги плаща.

На обвинението, че управляващите залагат финансови капани на следващия кабинет Сачева отговори, че повечето социологически проучвания показват, че ГЕРБ ще участв в следващото управление.

За промените при извънредния труда, срещу които има протести, тя уточни, че просто се увеличават от 150 на 300 часа разрешените за извънреден труд, но само при съгласие от двете страни. Те и сега се полагат, когато се налага, с промените се гарантира, че работникът ще получи възнаграждение за тях, уточни Сачева.

Вижте цялото интервю във видеото!