Законът за личната помощ няма да бъде отменян и никой не е правил подобен анонс, но в закона има текст, който ме задължава в срок до 30 юни тази година да внеса в НС анализ за действието на закона и предложения за усъвършенстването му. Това каза в предаването „Лице в лице“ социалният министър Деница Сачева.

В момента на мен ми се иска оставката, защото спазвам закона, добави тя.

Законът и за личната помощ, и за социалните услуги са приети от Народното събрание с мнозинство и аплодисменти. Какво се случи няколко месеца по-късно, та отново са обект на такива тежки раздори в обществото, можем само да гадаем, каза още министърът.

„Този закон има нужда от усъвършенстване, защото той създава несправедливости между различни категории и групи хора, и, от друга страна, той е приет при отрицателна финансова обосновка от Министерството на финансите и от Министерството на труда и социалната политика.

Всички искания, които имат майките с този закон, биха възлезли на повече от 900 млн. лв. в рамките на бюджета, за които няма такива разчети и трудно биха могли да бъдат намерени.

Това не означава, че хората, които имат нужда от личен асистент, и хората, които имат нужда от лична помощ, няма да получат такава услуга. Напротив, те ще могат да получат услугата личен асистент, от една страна, а от другата страна, това, което говорим – механизмът за личната помощ – той е своеобразна форма на заместващ доход. Въпросът е в какви размери, в какви обеми, така че да не бъдат нарушени правата и на други български граждани“, допълни Деница Сачева.

Говорим за усъвършенстване на закона и за това да има по-справедливо разпределение на ограничения ресурс, с който ние разполагаме, за да можем да подкрепим и подпомогнем всички хора с увреждания у нас“, заяви Деница Сачева.

По думите й в момента се правят разчети за следващата година, а ресурсът за тази година е 93 млн. лв.

Сачева поясни, че от 1 март досега не се е срещала с протестиращите, които опънаха палатки под прозорците на МС, но преди това няколко пъти е имала срещи с тях и са обсъждали Закона за социалните услуги.

„Държа да подчертая, че и Вера Иванова, и Нели Димитрова – двете майки, които организират протестите, са членове на работните групи по законодателството, което се подготвя в МТСП. Те участват в писането на законодателството.

Диалогът, който държавата, респективно експертите и аз в Министерството на труда и социалната политика води с тях, се случва там. Защо те участват в писането на закони, срещу които протестират след това, защо се случва това – това е загадка за мен“, каза социалният министър.

"Исканията на този протест са изцяло политически, те не се отнасят до хората с увреждания. Те са изцяло политически, защото Законът за личната помощ няма да бъде отменям, но който и да е министър трябва да спазва този закон и съгласно Параграф 7 на този закон, неговите преходни и заключителни разпоредби, трябва да направи анализ и предложения за усъвършенстване на този закон. Оттам нататък има обществени обсъждания, становища на други заинтересовани страни, има Национален съвет за хората с увреждания, който се ръководи от вицепремиер, има редица други механизми, които ще бъдат предприети", допълни Деница Сачева.

Тя каза, че няма да се срещне с протестиращите.

„Срещам се с тези, които имат конкретни предложения за решаване на проблеми. Не се занимавам с политически искания“.

Относно заместника й Адриана Стоименова, Сачева каза, че тя е назначена по нейно предложение. Била е зам.-председател на Националния съвет на хората с увреждания и има голям опит с писането на закони. И шестте проверки, които са направени, са излезли със заключение, че няма нарушения. Сачева призова да се даде време на Адриана Стоименова да покаже какво може.

Целия разговор гледайте във видеото