Всеки, който работи срещу интересите на страната, без значение дипломат от кое посолство е, трябва да бъде екстрадиран по същия начин. Това каза пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ.

„Премиерът три пъти обяснява, че това не е негово решение. В този смисъл аз искам да поздравя службите за добре свършената работа“, заяви депутатът.

Според него намесата на Кирил Петков в казуса е превърнала това изгонване в една пародия.

Добрев съобщи, че на закритото заседание не са получили никаква информация.

"Каза ни се, че има някакви секретни доклади, които доклади ние не сме чели. Въпреки че беше закрито заседанието, службите не дадоха абсолютно никакви подробности. Дълго време ги питахме дали им е разпоредено, оказа се, че им е разпоредено устно, така че ето тази намеса на Кирил Петков и на неговото правителство прави ситуацията комична", каза той.

Той добави, че в съвета, на който са обсъждани въпросите с изгонването на руските дипломати, са присъствали и вицепремиерите, и е несериозно БСП да твърдят, че не знаят.

Във връзка с цените на горивата, Добрев коментира:

„Ще го обясня съвсем простичко - бензинът и дизелът се произвеждат от суров петрол. Освен суровия петрол, за да се произведат тези горива, се харчи електроенергия, харчи се газ, плащат се заплати, има амортизационни разходи. В последните 6 месеца от началото на годината досега, или от началото на този кабинет досега, нищо от тези разходи не се е променило. В тези разходи цената на суровия петрол е същата, газът е същият за последните 6 месеца, токът е същият, заплатите, амортизациите, ДДС-то, акцизът, тоест нищо от това не се е променило. Всички разходи са едни и същи. И в същото време ние всеки месец виждаме с по около 20 стотинки, че цената върви нагоре. Цената стигна почти 4 лв. вече, а зимата беше под 3. Тоест, ето го този 1 лев, за който ние нямаме никакво обяснение“.

На въпроса какво той би направил, Добрев каза, че има предложения:

„Например, в бюджета сега гласуваме 25 стотинки компенсация за всички - и за тези, които всяка седмица ходят до морето, карат типове и зареждат резервоара на седмица, и за тези, които зареждат един резервоар на 2 месеца, все е 25 стотинки, което е неправилно. Тези, които могат да си го позволят, трябва да плащат толкова, колкото струва. Които не могат да си го позволят, трябва да получат не 25 стотинки, а 1 лв.“.

Той каза, че е поискал ДАНС да разследва потока на парите:

„Да открият тези пари отиват ли наистина швейцарска сметка? Тези 3,5 милиарда от тази швейцарска сметка отиват ли по офшорки, свързани с политици, свързани с партии, и в момента, в който ДАНС открие тази истина, тези хора ще спрат да надуват цените на бензина и на дизела с левчето, за което говорим, което вече между другото към нещата 1,20 лв.“. 

Гледайте целия разговор във видеото.