Първият предизборен дебат в предаването „Лице в лице“ е на тема реформи в правосъдната система, законност, борба с корупцията, качеството на законодателството.

Един срещу друг застанаха Десислава Ахладова от ГЕРБ, както и министър на правосъдието в момента, и Крум Зарков от БСП.

„В последните четири години Министерството на правосъдието и правителството наистина направиха много реформи в системата на правосъдието“, обяви министърът на правосъдието.

Тя даде пример със Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, приет през 2018 г.

„Преди една седмица беше направен отчет от председателя на КПКОНПИ, който казва че, за над 1,631 млрд. лв. е запорираното имущество, допуснатото от съда като обезпечение имущество е за 1,36 млрд. лв. Това е една огромна сума от незаконно придобито имущество“, обяви Ахладова.

По думите ѝ друг пример са промените в Наказателно-процесуалния кодекс – преодоляно е бавенето и непрекъснато връщане на делата с въвеждането на разпоредителното заседание.

„По отношение на електронното правосъдие бяха извършени много реформи – изменението в ГПК, в НПК и АПК по отношение на връчването на призовки и съобщения, също беше направено в мандата на това правителство. От юли месец по електорнен път ще могат да се връчват съобщения и призовки“, изтъкна представителката на ГЕРБ.

Тя напомни, че е създаден и регистър на вещите лица в Министерството на правосъдието.

„Ние може би живеем на различни планети или поне в различни страни. Няма сфера, в която правителството да се е провалило толкова ясно и категорично и безспорно, колкото в системата на правосъдието“, заяви Зарков.

Според него за реформа в системата и дума не може да става, а ефикасността на запорите на ПККОНПИ може да се оспори.

„Българите всеки ден виждат и знаят, че са подложени на брутален двоен стандарт, че борбата с корупцията по високите етажи на властта е с нулев резултат, че всеки един от нас е принуден да живее в някаква схема“, обяви още представителят на БСП.

Той е категоричен, че не е решен нито един от проблемите, които са били на дневен ред пред 2017 г. „Напротив – по много се бележи регрес. И накрая ние живеем в една корумпирана държава, в една държава с разградени институции, в които доверието е под кота нула“, уточни социалистът.

Вижте повече във видеото!