„Балотажът беше ясен още от самото начало. Видимо беше, че Румен Радев влиза в тези избори с много голяма маса и инерция, които идваха от две неща. На първо място относително успешен мандат без гафове и скандали“, заяви проф. Даниел Вълчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Без съмнение г-н Радев е фаворитът за втория тур. Две неща може да обърнат нещата. Едното е, че има известна обида у избирателите на тези партии, които го подкрепиха, а в замяна на това загубиха парламентарните избори. На второ място е усещането, че е на път нова концентрация на властта. Но това са мои заключения, а аз не съм представителна извадка“, каза Вълчев.

„Радев успя да се идентифицира с една умора от управлението на г-н Борисов и на ГЕРБ" и подкрепата му за протестите беше успешен ход, смята бившият образователен министър.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му между Румен Радев и Анастас Герджиков няма голяма разлика във визиите им в страната, а в характерие им.

„Това, което се промени между двата тура и особено в деня на първия тур също заслужава да бъде казано. Първо – всички онези партии, които го подкрепиха, не просто загубиха гласове, но до голяма степен претърпяха и едно унижение. Струва ми се, че част от техните ръководства и не малка част от техните членове всъщност привиждат в това появата на новата формация. Зад тази поява пък привиждат ролята на президента Радев, който ако не е участвал в зачеването й, то при акуширането със сигурност“, смята Вълчев.

„Допълнителното влошаване на ситуацията за Радев идва и от дългото управление на служебните правителства. След като няма парламент, неудачите на един или друг министър започнаха да се идентифицират с него. Имам предвид главно здравеопазването, където нещата не са добре“, смята Вълчев.

„Струва ми се, че в желанието си да му отслужат част от неговите служебни министри му вредят. По-специално искам да кажа за господин Рашков. Ощетявам това, което Бойко Рашков направи, за да бъдат изборите честни. Мога да кажа, че правим два пъти избори, а които няма съмнения за тежка манипулация и тук той има роля. Но два дена преди изборите да откриеш, че в Турция имало някакъв проблем, а през 2016 г., когато господин Радев беше избран с гласовете на ДПС, нямаше ли проблем? (…) Допускам, че има някакво формално основание, но когато знаеш, че ректорът на СУ е кандидат за президент, може ли дава дни преди изборите да влезеш да търсиш някакви договори? Това проява на добър вкус ли е?“, попита Вълчев.

По думите му действията на Рашков са сигнал, че "властта в България има склонност да се абсолютизира".

Според него обидата на загубилите гласове партии на протеста може да попречи и при преговорите а правителство, ако „липсва такт и усет“.

„Това, което може да влоши нещата, е да не оставят БСП наистина да си излъчи ръководство, а да вземат няколко членове на БСП, които да ги представят за БСП. Това ще бъде много тежка грешка. Друга тежка грешка, която може да се допусне, е да си въобразят водещите преговорите, че могат да купят лидерите на „Демократична България“ с министерски постове“, смята Вълчев.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!