Изяснява се дали парите за университетските ремонти са усвоени авансово или не, каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти.

По-рано днес от МВР посочиха, че "Икономическа полиция" проверява СУ, УНСС и ТУ-София заради отпуснати от предишното редовно правителство близо 80 млн. лева за ремонт на общежития.

По думите му той научил за започнала проверка от дебата между президента Румен Радев и неговия опонент на предстоящия вот Анастас Герджиков, който се оплакал от "нахлуване" на униформени в Алма матер.

„Има указания да се включи клауза за 100% авансово плащане. Това нормално ли е? Ако за някого това е нормално, аз искам да кажа, че за МВР не е нормално. Ние ще изясним този случай независимо кога се насрочват избори на депутати, независимо кога ще се насрочат избори за президент, кой ще се кандидатира и от коя партия е той“, каза Рашков по повод обвиненията, че проверката се прави, за да се очерни името на Герджиков.

„Установява се дали действително е изпълнено указанието препоръката, клаузата, не знам как да го нарека“, каза още Рашков.

Той допълни, че проверката е в много начален етап и въобще не е трябвало да се оповестява пред медиите, но заради казаното от Анастас Герджиков в ефира на националната телевизия, МВР е трябвало да даде подробности.

„Ако някой от ръководството на МВР е имал намерение да използва данни от проверка, с която да злепостави единият от кандидатите за президентския пост, е в дълбока заблуда. Както е видно на цялото общество – не сме казвали нито дума за тази проверка. Никой от министерството не е имал намерение да изложи Герджиков и не смятам, че такъв аргумент трябва да се изтъква по време на президентски дебат“, коментира още Рашков.

Българските избори в Турция

„Ситуацията в Турция оставя привкус на едно желание някой да се намеси във вътрешните работи на нашата страна“, каза Бойко Рашков по повод установените случаи на агитация в турски медии за определени кандидат-депутати и президент на изминалите избори.

„В множество избирателни секции в Турция са гласували по 1500 души. След като знаем, че една много голяма част от сънародниците ни там са позабравили български, възниква въпроса обективно възможно ли е да се случи такъв голям брой гласуване“, каза още Рашков.

Той каза, че буди съмнение също ниската активност на симпатизантите на ДПС у нас и високата зад граница.

„Аз не помня в историята назад ние като българи да се интересуваме точно по този начин от изборния процес в Турция“, каза още Рашков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!