Ракетата, която падна в Полша е изстреляна от Украйна, но става дума за грешка. Това заяви в предаването „Лице в лице“ Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ и бивш външен министър.

Той припомни, че днес всички са били много внимателни в реакциите си, защото при подобни инциденти не бива да се избързва с коментарите, както и да се предприемат асиметрични действия. Подобно поведение крие риск от грешки в изводите.

„Всички натовски държави реагираха сдържано и умерено, което е и най-правилната позиция, докато не се проведе съответното разследване“, каза Митов и отбеляза, че най-вероятно става дума за украинска ракета, което се отклонила от траекторията си. Според него отговорност в случая не бива да се търси от Украйна, а от руската страна, защото тя принуждава властите в Киев да се защитават.

„Ако се позволи Русия да постигне целите си, т.е. да унищожи една суверенна нация, да я подчини или да присвои територията ѝ, Това означава, че малките държави не могат да са сигурни нито за териториалната си цялост, нито за правата си на международната сцена“, отбеляза още той.

Зам.-председател на ГЕРБ коментира също така, че тази война е изтощителна както за Украйна, така и целия свят. За мир обаче можело да се говори само при условие, че Русия отчете фактите на международното право и се изтегли безусловно от територията на Украйна. Властите в Киев вече са успели да извоюват част от завоюваните територии, което било обнадеждаващ факт.

Даниел Митов коментира и вътрешнополитически въпроси. Според него политическите формации вече са започнали да си говорят експертно и цивилизовано, което е обнадеждаващ факт.

Вижте какво каза още той във видеото.