Не съществува вариант за предозиране с ваксини. Има едно британско проучване, което излезе през юни, което разделя имунитета на три групи - преболедували, имунизирани, но непреболедували и преболедували и по-късно ваксинирани. Резултатите показват, че последните имат от 8 до 10 пъти по-силен имунитет.

Това обясни в предаването "Лице в лице" имунологът д-р Трифон Вълков.

"Друго проучване подкрепя становището на британските учени, че преболедували също трябва да се ваксинират, защото ваксината идва като "бустер"", добави още той.

Според имунолога трета доза ваксина обаче не е необходима или поне не масово. Това би било нужно, само ако се появи нов вариант на вируса, който е в състояние да избегне изцяло имунния отговор. Тогава тя ще бъде изцяло адаптирана към новия вариант.

Д-р Вълков коментира, че имунитетът, както и при грипа обаче, е нетраен и трябва да се види за какъв период от време продължава, като първите индикации за това дали ще има нужда от реваксинация ще се появят в началото на следващата година, когато ще са изминали около 12 месеца от първия етап на имунизиране в България.

Лекарят заяви още, че разработваното в момента лекарство срещу COVID-19 в Израел е във втори етап на проучване и показва добри резултати, като се очаква до края на следващата година да бъде въведено в употреба, стига да премине всички клинични тестове и да бъде одобрено.

Вижте целия разговор във видеото.