Системата е в очакване на някакви промени, но в момента сме свидетели само на намерения, коментира в предаването "Лице в лице" д-р Таня Андреева по повод реформите в здравеопазването. 

Заради критичната ситуация в здравеопазването в Северозапада, вчера медици от болницата във Видин обявиха, че са готови да подадат колективна оставка. Освен тях, медиците във Враца също протестират. 

Докато няма идея и конкретен план за промяна в структурата на лечебните заведения в страната и дейностите, които ще обхващат, не можем да говорим за затварянето им. Областните и университетските болници са държавни и имат над 50% участие на държавата. Смисълът, когато са създавани, е бил да се обезпечи комплексно грижата за пациентите. Ако някой започне да закрива отделения или болници, той трябва да предложи алтернатива. 

"Болницата не е бизнес. Не можеш да пътуваш 100 и 200 км, ако животът ти виси на косъм", посочи Андреева и даде пример с болницата във Видин, където е закрито отделението по Акушерство и гинекология. "Ако една бременна жена има отлепване на плацентата, тя не може да пътува до най-близката болница, която е в Монтана", обясни Андреева.

По думите й алтернатива се осигурява със спешна помощ. "Много болници висят на косъм - в Разград, във Враца, в Търговище", отбеляза бившият министър на здравеопазването.

Тя посочи, че много клинични пътеки са неправилно остойностени. "Някои са силно завишени. На болниците не са преведени пари, за да се повиши фонд работна заплата. Здравеопазването трябва да се управлява от хора, които са учили как се управляват болници", каза още д-р Таня Андреева.