Има областни градове, които са готови утре да отворят центрове за даряване на плазма, но им трябва разрешение или заповед от министъра на здравеопазването, който да каже – ето, тук може да се дарява плазма, спасявайте своите близки, приятели, спасявайте лекарите. Това каза в предаването „Лице в лице“ д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за лечение на COVID-19 с плазма.

Тя обясни, че реконвалесцентната плазма се взема от преболедувал, при който организмът е създал антитела срещу вируса, и помага в средно до тежко състояние.

Лекуващият лекар решава дали да прелива плазма, има критерий за какъв пациент е показана, има и контраиндикации, допълни тя.

Плазмата се прелива при хора, които са в рискова група, в средно до тежко състояние.

„Плазмата се прилага на даден период от заболяването, лекарите трябва да знаят това. Ние като сдружение оказваме непрекъснато помощ на лекуващите лекари, които за първи път прилагат плазма“, каза д-р Михайлова.

Първата ни цел е да обучаваме лекари, защото не искаме методът да бъде компрометиран, допълни тя.

"Ние, като сдружение, направихме Фейсбук група, направихме страница и призоваваме тези, които търсят съдействие, да намерят хора, които да им помогнат да дарят плама, или как да говорят с лекуващия лекар.

Ние имаме консултант - д р Чавдар Ботев, той денонощно обсъжда конкретни пациенти, беше в Хасково скоро, където не беше преливана плазма дотогава, и той стоя до 5 ч. сутринта да прелива плазма и колегите да научат основни неща и да не се страхуват“, каза още д-р Михайлова.

"Хората, които ни пишат, са много упорити и настоятелни, примерно семейство от Бургас ни пише: „Изкарахме COVID, имаме необходимите документи, как да дойдем до София, за да дарим плазма“. Има абсолютно позитивни хора и това е много радващо от страна на една пасивност на държавните чиновници.

За даряване на плазма има критерии, които са обявени на сайта на Националния кръвен център. Хората трябва да са до 65 години, не е добре да имат придружаващи заболявания и да вземат лекарства, да нямат прекаран хепатит, кръвопреливания и трябва да докажат, че са прекарали COVID с един позитивен PCR тест от 40 дни“, обясни д-р Михайлова.

По думите й, има два центъра за даряване на плазма:

„Във ВМА, където те си картотекират техните болни и като ги изпишат, могат да си ги викат по телефона и да ги канят да даряват. Плазмата там отива във ВМА за техните болни“.

Всички останали от страната могат да даряват Националния кръвен център, където има 2 апарата. От понеделник би трябвало да заработи и центърът във Варна, където се надявам да има 2 апарата“.

Кога и кой по-бързо може да даде възможност на хората, които искат да спасяват близките си? За нас решението е това – във всеки областен град да се отвори център, 25 000 – 30 000 лева струва един апарат втора употреба. Всеки център може да бъде оборудван, допълни д-р Михайлова.

В момента може би се събират 20 – 30 дози плазма, а една доза може да помогне на един болен. Исканията на лекарите са 60 дози. Питам премиера, когато призовава хората да даряват, не се ли посъветва с някой, че няма апарати. Къде хората да даряват?

Ние с БЛС  започнахме да призоваваме хората да даряват плазма, но това се компрометира и спряхме, защото няма къде да отидат да даряват, обясни д-р Михайлова.