Текстовете на законите за хората с увреждания и личната помощ не са приети окончателно и майките на деца с увреждания не бива да се притесняват, че исканията им не са изпълнени. Това каза в предаването „Лице в лице” председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика д-р Хасан Адемов.

Вчера на заседание на комисията се разрази скандал между майките и омбудсмана Мая Манолова от една страна и членовете на комисията от друга.

Майките възразиха, че от 930-те лева, които се отпускат на децата с най-тежки увреждания, 380 лв. отиват в общината, предоставяща социалните услуги.

„Майката може продължи да получава тези 930 лева и с тях да решава проблемите, които са свързани с интеграция на детето, но ако тя реши да ползва личен асистент – да отдели тези 380 лева, които ѝ гарантират личен асистент. Ако те не са ѝ достатъчни, по линия на допълнително финансиране на личната помощ ще има възможност да се възползва от тази помощ”, посочи Адемов.

По думите му различията по текстовете могат да бъдат преодолени при добра воля от двете страни. 

„Единият от текстовете, които предизвикват напрежение, е възможността да се изключи двойно финансиране. Ако потребността от личен асистент е финансирана от държавния бюджет, както е записано в Закона за държавния бюджет. Идеята е да няма двойно финансиране на една и съща потребност – единия път от държавния бюджет, втори път от други източници“, уточни председателят на социалната комисия.

Според него притеснението идва от това, че така написан текстът позволява тълкуване.

Чуйте пълния разговор във видеото.