От гледна точка на средата за сигурност в момента, агресията на Русия спрямо Украйна, отношенията НАТО – Русия, отношенията на Европейския съюз и на партньорите ни от САЩ към Русия, включително и нашата позиция, която сме заели, обострените двустранни отношения, в тази ситуация наистина трябва да се предприемат необходимите мерки, за да бъде ограничена руската разузнавателна активност на наша територия. Това е безспорно. Това заяви в предаването „Лице в лице“ бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Дали обаче трябваше точно по този начин в този момент да бъде извършено, каза той.

По думите му има много начини, по които може да се направи: 

„Първо, ако сме решили да ограничим състава на посолството, има дипломатически ходове, с които това нещо може да се изиска и да се направи постепенно. Второто, което е - експулсирането на дипломати, които извършват такава разузнавателна дейност, можеше да стане на няколко етапа и третото - имайте предвид, че има инструментариум, с който службите разполагат, който им позволява неявно за обществото, но да подходят така, че да ограничат разузнавателната активност на съответните разузнавачи тук и да ги затруднят в максимална степен. Затова ви казвам, това не е елегантен подход, с който събираш, изцеждаш службите информационно и издумкваш 70 човека навън", отбеляза Йовчев.  

Той обясни, че ДАНС информира в еднаква степен както министър-председателя, така също президента и председателя на Народното събрание. 

За да се стигне до обявяване на персона нон грата, почти винаги инициативата трябва да е на службите, допълни Йовчев. 

„В доклад в писмена форма трябва да се мотивира необходимостта от това, като обикновено, за да се стигне до едно такова предложение, то трябва да има данни, че въпросните лица представляват сериозна пряка и остра заплаха за националната сигурност и, че няма друг начин, по който да бъде отреагирано, тъй като службите разполагат с инструментариум с доста голям арсенал, който е невидим за обществото. Решението за експулсиране е сравнително крайно решение, което се прилага сравнително рядко“, заяви бившият шеф на ДАНС. 

За да се възприеме едно такова действие, решението винаги е политическо, каза той. 

„За да се стигне до такова политическо решение, разбира се, трябва да се направи много сериозен анализ на риск, защото ще има вероятно ответни действия от съответната страна и на основата на това трябва да се направи една оценка първо по отношение на риска, който е за действащи служители, операциите на службите, защото те могат да бъдат поставени под заплаха от едни такива действия. Трябва външнополитически да се оценят нещата, в икономическата сфера и в други", отбеляза Йовчев.  

Според него в случая с руските дипломати службите са си свършили работта добре, но политическите действия будят съмнение.

"Да изцедиш максимално информационно службите с цялата информация, която имат за разузнаването по тая линия на територията на България и след което да използваш по най… това е сравнително доста груб начин, дърварски начин", допълни Йовчев.