„В краткосрочен план Европа не може да се справи без руски газ. Няма алтернативни доставчици и няма достатъчно свободни количества газ“. Това заяви в „Лице в лице“ евродепутатът Цветелина Пенкова.

Тя обясни, че не изключва вариант пред България за преговори с „Газпром“.

„Това е решение, което трябва да гарантира запълването на газовото хранилище в Чирен. В момента капацитетът е запълнен на 40%, а в Европа са на 70%. Когато говорим за тази мярка, трябва да говорим за съществуващия договор“, посочи Пенкова.

Според нея само редовно правителство, а не служебен кабинет може да обмисля вариант за дългосрочни договори.

„Най-големите потребители на природен газ през зимните месеци са топлофикациите. Там възможности за икономии не съществуват. Индустрията и предприятията, които не са взели мерки и не могат да минат на електричество – това също ще е невъзможно. Не бива да допускаме домакинствата и крайните потребители да платят цените на кризата“.

„Намаляването на отопленото с един градус през зимните месеци в големи учреждения води до 6% намаляване на консумираната енергия. По подобен начин вкъщи може да се повиши температурата в хладилниците, да се изключват електроуреди, които не ползваме. Тези мерки може да звучат странно, но сме изправени пред реалности, които изискват да направим малкото“, добави тя.